This project explored options for closing and/or narrowing existing vehicular routes to create more grave sites. By converting a road into a one-way thoroughfare, over 100 new graves were created. In the process we found opportunities to add new public amenities such as a small plaza with a 360-degree bench around a flowering tree and a memorial wall to list loved-ones,  buried in distant places.
The revitalized area now has beautifully crafted retaining walls that have a woodgrain texture, a cobbled road surface and new planting. This work was done under the advisement of a registered arborist in order to preserve an important stand of first-growth fir trees.
Title
Schara Tzedeck Cemetery Addition
Location
New Westminster, BC, Canada
Client
Sahara Tzedeck Cemetery Board
Completed
2016
Studio Team
Bill Pechet, Gabe Daly, Sam McFaul
Project Team
Pechet Studio -project coordination, TOD Contracting -project management, Daly Landscape Architecture, Glotman Simpson Consulting Engineers, Creus Engineering, GeoPacific Consultants, Radix Tree and Landscape Consultants, Four Brothers Masonry and Cement -general contracting