Consecrated as a Jewish Cemetery in 1892, this cultural treasure was suffering from years of slow entropic decline. Our studio coordinated the physical elements of this restoration, undertaken by the Jewish Community in tandem with the City of Vancouver. We also had the opportunity to work with the eminent Landscape Architect, Cornelia Hahn Oberlander on the design of the project.

The project included researching and rebuilding the historical entrance gates, uncovering the original (and hidden) curbed pathways  and adding benches and ritual amenities to a new entry court.  As a result of this project, visitors of all faiths can now visit  and see a snapshot of what the larger cemetery of Mountain View once looked like.  Additionally, for the Jewish community, the restored cemetery is a priceless conduit back into their history in the region. With a new hand washing basin, places to sit and contemplate and the walkways to explore, the cemetery has been reinvigorated.

https://www.jewishvancouver.com/news-and-publications/e-yachad/how-mountain-view-cemetery-is-connecting-jewish-families

 

Title
Jewish Cemetery at Mountain View / Restoration Project
Location
Mountain View Cemetery, Vancouver BC
Client
Schara Tzedeck Cemetery Board and the City of Vancouver
Completion
fall 2014
Studio Team
Bill Pechet, Gabe Daly, Jose Gonzalez
Project Team
PECHET Studio, Cornelia Hahn Oberlander Landscape Architect, C.Y. Loh, Jansson Structural Consulting Ltd., GeoPacific Consultants Ltd., Bartlett Tree Experts
Contractor
North by North West Ventures Inc.
Images
Schara Tzedeck Cemetery Board, Gabe Daly, Bill Pechet, Samuel McFaul